Photoslider Photoslider
 

UVODNA REČ


Daje se na znanje: Dvanaesti dečji pozorišni festival POZORIŠTE ZVEZDARIŠTE biće održan od 20. do 26. novembra 2015. godine u „Zvezdara teatru“, pod sloganom „Zvezda po zvezda — Zvezdarište“!

Festival će biti otvoren na Svetski dan deteta, u petak, 20. novembra u 11.30 u foajeu „Zvezdara teatra“ čarobnim glasovima Dečjeg hora „Kolibri“, a prva predstava, „Ja i moji osjećaji“ Kazališta „Žar ptica“ iz Zagreba, biće izvedena u 12 sati na Novoj sceni.

Na 12. Zvezdarištu očekuje vas: * 11 pozorišnih predstava za decu i mlade iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore u izboru selektorke Olivere Viktorović, koje će se takmičiti za festivalske nagrade

* Informativna radionica o mobility programima za mlade pozorišne stvaraoce „Šta mladi umetnik/umetnica može da uradi za sebe“ koju organizuje Udruženje za razvoj pozorišta za decu i mlade ASITEŽ Srbija — nedelja, 22. novembar u 15 sati — Zvezdara teatar, foaje pozorišta

* Drugi pozorišni Festival dece i mladih „Mater Terra“ iz oblasti ekologije i ekologije duše, u organizaciji Centra za dramu u edukaciji i umetnosti „CEDEUM“, od 22. do 25. novembra u Šestoj beogradskoj gimnaziji i „Zvezdara teatru“

* Okrugli sto „Okolnosti, izazovi i važnost rada sa decom i mladima u oblasti dramskog stvaralaštva“ koji organizuju CEDEUM i Zvezdarište — ponedeljak 23. novembar u 19 sati — „Zvezdara teatar“, scena „Bata Stojković“

Zahvaljujući podršci Udruženja „Utloss“, predstave „Mačak u čizmama“, „Meca i deca“ i „U strahu su velike oči“ će biti prevođene na znakovni jezik.

Ulaznice za sve predstave su besplatne!

S radošću vas očekujemo!

Savet festivala

                                                                                 *  *  *


PREDSTAVA PO PREDSTAVA, ZVEZDA PO ZVEZDA…
 
Kada umetnik kaže da se bavi pozorištem i uopšte umetnošću za decu, to vrlo često izazove komentar kako je to lepo i simpatično, ali se autoru obično poželi da ubrzo radi i nešto veliko i ozbiljno - nešto za odrasle. Kao da je kreirati za najmlađe nekakav dekor u karijeri stvaraoca, a ne važna misija i njegov izbor. A kao što je teže napisati, snimiti, režirati u okvirima žanra i zadovoljiti njegove strasne ljubitelje, tako je teško zadobiti poverenje deteta u publici. Mlada publika ne podnosi karikiranje i odmah oseti podvalu. Zato samo pravi znalci i posvećenici mogu stvarati dobro pozorište za decu.
 
Sve češće se pozorišni autori, pisci i lutkari posvećuju važnim, škakljivim i izazovnim temama kojima svesno ili nesvesno pomažu roditeljima da budu bliži sa svojom decom i olakšavaju im razgovore o važnim životnim temama. Ima tekstova koji doživljavaju svoju izvedbu ponovo i ponovo..,  jer, priče su univerzalne, a uvek se nađe neki novi sloj, neko dublje značenje i svež ugao gledanja. Kao kada nekome kažete da ga volite. To može da zvuči patetično, a može da bude i potpuno sveže, kao da to čujete i osećate prvi put u životu, kao da ste baš vi prvi na svetu otkrili ljubav.
 
Sve je u kontekstu, pa tako i na ovogodišnjem Zvezdarištu, na kome ćemo imati priliku da gledamo neke, sa razlogom, mnogo puta igrane tekstove. Naime, na sceni ćemo videti i kragujevačku i nišku Alisu i moći da ih uporedimo. Iz zemlje čuda, negde tamo daleko, sa mačkom u čizmama i velikim dobroćudnim džinom, vratićemo se i na naše podneblje i prisetiti se priče o dedi i repi, bajke o čardaku ni na nebu ni na zemlji, i da su “u strahu velike oči”. Ponovo se igra i Pinokio, ta bildungs priča o tome kako postati pravi čovek i šta to zapravo znači. A kako postati čovek mlada publika će imati priliku da oseti i nauči i iz predstava koje prvi put gleda. Reč je o sasvim novim tekstovima, koji nisu poznati kao neka Andersenova ili bajka braće Grim, ali koji kriju i magiju i ideje koje će deci biti dragocene. Ove godine govorićemo o ekologiji i opstanku, o slobodi, o suočavanju sa strahom, o osećanjima, o životu i o smrti, sve o nekim ozbiljnim temama, o kojima stariji  ne znaju baš uvek kako da razgovaraju. Možda je ovogodišnje Pozorište Zvezdarište dobar način da im u tome pomognemo. Takve su predstave “Ima li deda odelo” i “Ja i moji osjećaji” koje nas uče da prepoznamo i slobodno izrazimo svoje emocije, ali i predstava “Meca i deca” kroz koju i deca i odrasli uče kako treba da se ophode prema planeti Zemlji.
 
I tako, iz predstave u predstavu, oslobodićemo se da tapšemo, uhćemo, smejemo se, reagujemo, jer to je suština pozorišta: osloboditi se, otvoriti, primiti nadražaj, osetiti, a onda uzvratiti.
“Zvezda po zvezda – Zvezdarište”, jer je svaka od ovih jedanaest predstava zvezda koja sija jedinstvenim sjajem.    
 
                                                                                                       Ana Vučković
 
 
 
 

Video

Nagrade

Foto galerije

Arhiva