9. Дечји позоришни фестивал Позориште Звездариште, 15 - 21. април 2011.
Српски | English  
 
 

О фестивалу

Дечји позоришни фестивал "ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ" је регионални такмичарски фестивал који представља најбоља сценска остварења у позоришној продукцији за децу на подручју Србије и земаља у окружењу.
Иницијативу за одржавање фестивала покренула је глумица Оливера Викторовић, новинарка Тања Петернек је смислила име и у историју ушла као "кума фестивала" а подршку су пружили и у стварању активно учествовали и: Светлана Велмар-Јанковић, Радмила Хрустановић, Жељко Хубач, Небојша Ромчевић...  Идеја је била да се организовањем "Звездаришта" афирмише и подстиче позоришно стваралаштво за најмлађе и на тај начин бар мало исправи неправда која се огледа у третирању културних догађања за децу као другоразредних, мање важних.  

И тако је, уз прегршт лепих жеља, велике планове и много ентузијазма започела прича о "Звездаришту".   Фестивал је основан 2003. године а оснивач је Градска општина Звездара.

Фестивал је члан Међународне мреже позоришта за децу и младе ASSITEJ и Регионалног позоришног центра за децу и младу публику ЕПИЦЕНТАР.  Од 2007. године подржан је од стране Секретаријата за културу Скупштине града Београда а од 2008. године и од стране Министарства културе Републике Србије.
Циљеви фестивала су: развијање и неговање културних навика код деце и младих и афирмација васпитно-едукативног значаја позоришта као важног културног садржаја и простора у коме се на креативан начин долази до нових сазнања; подстицање међусобног упознавања, сарадње и размене искустава позоришних стваралаца из различитих средина и стварање својеврсног форума за размену искустава, што ће омогућити бржу интеграцију домаћих уметника и позоришта за децу у европске и светске токове.

Фестивал је селективног и такмичарског карактера. Селектор фестивала, од укупног броја пријављених представа, након гледања и стручне процене, позива оне најквалитетније.
На "Звездаришту" се изводе:

Фестивал прате стручни жири састављен од позоришних стваралаца и дечји жири (као израз поштовања и уважавања мишљења деце као циљне групе којој је фестивал превасходно и намењен).

Стручни жири додељује 7 награда у категоријама: најбоља представа фестивала, текст, режија, женска и мушка улога, дизајн и анимација лутке а дечји жири додељује 1. 2. и 3. награду за представу у целини. Награде стручног жирија састоје се од повеље и новчаног износа, а награде стручног жирија од повеље и опремљеног дечјег ликовног рада. Од 2008. године, додељује се и награда публике.

У првом плану, фестивал је намењен деци и младима а посредно и родитељима, васпитачима, наставницима (онима који брину о правилном и здравом одрастању деце препоручујући им квалитетне културне садржаје).

Са циљем да културни садржаји буду доступни што већем броју деце, цена улазница за представе је приступачна a велики број улазница подели се бесплатно деци из домова и хранитељских породица, деци из избегличких кампова, деци са посебним потребама, деци из социјално угрожених породица. Сви пратећи програми, који се одвијају на тргу испред Општине Звездара, такође су бесплатни за све посетиоце.

Савет фестивала: