9. Дечји позоришни фестивал Позориште Звездариште, 15 - 21. април 2011.
Српски | English  
 
 

Изложба

Изложба суботичког Дечјег позоришта и Позоришта лутака "Кевер Бела" из Сегедина на "Звездаришту"

"Дечје позориште – Дјечје казалиште – Gyermekszínház" из Суботице на девето Звездариште стиже са две представе и једном изложбом! У такмичарском програму извешће еколошки мјузикл "Пао с крушке", док ће у ревијалном програму најмлађим Београђанима приказати представу за бебе "Прича о бојама" – остварење са новоотворене сцене "Театар у пеленама".

Осим ова два репрезентативна дела, Суботичани ће нам, као израз добре сарадње у региону, представити заједничку изложбу суботичког Дечјег позоришта и Позоришта лутака "Кевер Бела" из Сегедина. Изложба је део пројекта CUL-TOUR у оквиру ИПА програма Европске Уније за прекограничну сарадњу Србија-Мађарска под слоганом "добри суседи заједно стварају будућност".

Позориште лутака "Кевер Бела" представиће плакате и лутке који приказују по једну од продукција реализованих последњих година, од представа за децу до представа за одрасле, а Дечје позориште Суботица ће се представити фотографијама Аугустина Јуриге и костимима и луткама Ерике К. Јановић и Тибора Сарапке.

"Деца која разумеју и воле језик игре биће у прилици да заголицају своју машту кроз представе које су се некад и сад изводиле, како у Суботици, тако и у Сегедину" каже директорка Дечјег позоришта у Суботици Марта Ароксалаши Стаменковић, позивајући Београђане да са својом децом посете ову занимљиву изложбу.

Дечје позориште Суботица је незаобилазна културна установа у Србији. Театар је основан 1934. године и свих ових година приказује представе на српском и мађарском језику подједнако, негујући и афирмишући високе уметничке и васпитне вредности, поштујући културолошке разлике и специфичности средине у којој обитава.

Многобројне награде које је ово позориште за своја професионалана достигнућа добијало на разним домаћим и међународним фестивалима јесу потврда квалитета стваралаштва, а једно од најзначајнијих признања је свакако и Вукова награда Републике Србије.

Позориште лутака "Бела Кевер" из Сегедина основано је 1946. године. Међу оснивачима је био и др Бела Кевер, који је управљао радом ове трупе све до своје смрти 1994. године, након чега је она, 1996. године, узела његово име. Мали ансамбл се суочавао са многим потешкоћама током вишедеценијског аматерског рада, а било је и таквих тренутака када је сам опстанак ове луткарске трупе био неизвестан. Године 1993. Позориште лутака је постало самостална установа града Сегедина. Ова, сада већ професионална трупа, труди се да остане верна традицији оснивача, а отворена је за сва нова, савремена луткарска стремљења.

Аутори изложбе:

  • Аугустин Јурига (фотографија)
  • Јанович Кањо Ерика (костими и лутке)
  • Сарапка Тибор (сценографија)

Узраст: за све узрасте
Трајање:
од 15. до 21. априла 2011.
у Мултимедијалној сали
УК "Вук Караџић"