9. Дечји позоришни фестивал Позориште Звездариште, 15 - 21. април 2011.
Српски | English  
 
 

Радионица Форум театра

Истарско народно казалиште Пула, Хрватска

Водитељи:

  • Александар Банчић
  • Маријана Першић

Узраст: од 15 до 19 год
Трајање:
18.4.-20.4. од 11 до 15 часова

Драмски студио Истарског народног казалишта у Пули интензивно користи Форум театар као средство којим подстиче младе гледаоце на активно учествовање у решавању друштвених проблема, али и као вежбу импровизације и партнерске игре за саме учеснике радионице.

Искусни драмски педагози Александар Банчић и Маријана Першић с радошћу су прихватили наш позив. На девето Звездариште доносе нам мирисе и светлост Истре и жељу да своја искуства и знања размене са колегама из Србије. На сцени "Култ" од 18. до 20. априла од 11 до 15 часова одржаће радионицу Форум театра за београдске средњошколце.


Александар Банчић, драмски педагог

Рођен 1974.године. Ради као драмски педагог у Истарском народном казалишту од 1997.г. У ИНК-у је глумио у око двадесетак представа а са колегиницом Маријаном Першић осмислио, режирао и играо у представи ''Има да те имам''. Самостално је режирао ''Друштвене игре'', аутора Gordona Scammella.

Тренутно ради и као уметнички водитељ Међународног казалишта фестивала младих. Специјализирао је технике Форум театра. Посебно га занимају интерактивне могућности позоришта. Водио је мноштво пројеката и радионица у земљи и у иностранству. Аутор је неколико чланака о Форум театру, сврстаних у домаће али и у стране збирке. Члан је Хрватског центра за драмски одгој.

Маријана Першић, драмски педагог

Рођена 1975.године. Дипломирала хрватски, италијански, као и књижевност на Свеучилишту Јурај Добрила у Пули. У ИНК је имала прилику да упозна позоришни свет као глумица, реквизитор, шаптач, редитељ, организатор, драматург, координатор и драмски педагог, што и јесте Маријанино тренутно запослење. Пише драмске текстове за децу и младе. Добила је награду ''Звјездана Ладика''(Хрватског центра АССИТЕЈ) у категорији најквалитетнијег драмско педагошког рада на представи ''Изнад дуге'' коју је осмислила у сарадњи са члановима Драмског студија ИНК-а. Члан је Хрватског центра за драмски одгој, где заједно са колегама организује радионице за едукаторе, где их упознаје са могућностима позоришне уметности и драмског васпитања у васпитно-образовном процесу.

Форум театар је једна од техника Позоришта потлачених и спада у облик партиципативног позоришта. Подразумева активно учешће публике и то не само предлозима и коментарима већ и уласком у сцену и мењањем тока представе. Публици се пружа прилика да промени ток представе али и да представа промени њих отварајући им могућност да сагледају једно или више могућих исхода једне конфликтне ситуације.

Представа почиње одигравањем сцене у којој протагонист не може да реши проблем који га мучи. Најважније у кострукцији сцене је да је проблем који се приказује СТВАРАН, да се публика са њим може идентификовати, да је произишао из искуства учесника радионице.

Радионица је конципирана на вежбама, играма и техникама које се користе у групном раду, драмској педагогији, психодрами, искуственим вежбама и техникама посебно разрађеним за Позориште потлачених.

 

 

Ако желиш да учествујеш у радионици Форум театра пошаљи пријаву (име и презиме, узраст, назив школе, контакт телефон) до 10. априла на е-мail: zvezdariste@zvezdara.org.rs