Реч селектора

Момчило КовачевићПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ, 8. позоришни фестивал за децу и са децом, нарочито са децом, загазило је у осму годину свога, верујем, дугог живота. Постојимо, боље рећи живимо, јер је у природи нашој да се радујемо сваком дечијем осмеху, сусрету са њиховим необузданом маштом и радозналим и искреним очима. Знамо да нас деца без икакве сујете, користи и лаже процењују и вреднују срцем… Тај тежак испит положили смо већ седам пута. Шта да вам кажем, проћи ћемо одлично као и обично. 

Статистика је неумољива: 31 позориште, из 8 држава (Босна и Херцеговина, Грчка, Италија, Мађарска, Румунија, Словенија, Србија, Хрватска) са 42 представе из  22 града (Напуљ, Бацовија, Будимпешта, Београд, Велика Горица,Загреб, Зеница, Зрењанин, Јагодина, Карловац, Љубљана, Мостар, Ниш, Нови  Сад, Солун, Ријека, Сарајево, Сисак, Славонски Брод, Сплит, Сремска Митровица, Суботица) пријавило се за учешће на наш фестивал.

После селекторске пажљиве процене сваке уметничке компоненте представе - текст, глума, режија, музика, анимација, костим, сценографија... па и количине дечије радости и смеха, у званичном програму 8. фестивала Позориште звездариште наћи ће се само 13 представа. Што статистику чини још неумољивијом, с обзиром на селекторово лично убеђење да би деца била само на добитку кад би видела још двадесет и девет представа. 

На почетку беше реч... и беше драма. Сваки стваралац, бар кад је у питању драмска уметност, зна важност речи, важност начина њиховог интонирања, ритмичке смене, темпо и ... и кад заћутати. Све ове важности наметнуле су це и очевима драмске уметности Есхилу, Софоклу и Еурипиду. Знали су стари мајстори да је на прави начин изговорена реч, уз одговарајући гест телом, покретачка емотивна сила која у гледаоцима изазива сећања на сличне доживљаје - трагичне или комичне. Пажљиво су бирали извођаче способне за такве узлете драмске уметности, спречавајући сваки продор глумачке личности употребом маски за лице. Дакле, у тој невиности првих позоришта,  драма је била реч. Ако с пажњом гледате представе намењене деци, луткарске или комбиноване, и слушате речи које из мрака изговарају глумци - аниматори, открићете поново ту невиност првог позоришта и снагу његовог емотивног дејства. Ти глумци - аниматори, чија лица не видите,  много искреније проживљавају сваку драмску слику трудећи се да нам испричају причу; они се не служе поштапалицама као што су, ачење, бечење, кревељење... једном речју -  шмиром. У дечијим представама можете открити величанствени свет чисте глуме. Одједном постајете свесни да сваку изговорену реч јасно разумете (нема ту напола разумљивог или неразумљивог мрмљања себи у браду), да се свака написана емоција преноси на вас и да ви присуствујете чистом позоришту. Деца то најпре препознају. Још само да то исто препознају и театролози.   

Не истичући ни једну представу посебно, јер то није посао селектора већ жирија, био сам подстакнут уметничким доживљајем да све ово кажем у прилог дечијег позоришта. Признајем, на неким представама сам плакао заједно са децом и родитељима, смејао се и силно забављао, био одушевљен иновативном маштом уметника, враћао се у своје детињство сваки пут када уз навијање деце падне који пољубац на сцени ... и потом одмах постао свестан оне једноставне, народне, "ко више љуби, мање се љути". Да, сложићемо се сви, деца вапију за љубављу. Мислим, има је довољно, иако често чујем од деце остављене у вртићу: "мене нико не воли"... Касније дођу питања: Да ли ме воли друг? Ја њега? Воли ли ме она као ја њу?... Коме ја требам?... На ова постављена питања, представе које учествују на 8. фестивалу Позориште звездариште,  покушавају да дају јасне одговоре;  па, чак ако и немају  одговоре на нека питања, онда се труде да нас подстакну на размишљање.

Момчило Ковачевић

 

Дирекција фестивала

Градска општина Звездара,
Бул. краља Александра 77

Резервације и продаја улазница

Семинари / Радионице

Изложба
Позориштанце „ПУЖ“

Наградни конкурс

Пријатељи фестивала

Награде

2010 | 2009 | 2008 | 2007

Жири 8. Звездаришта

Галерија

2010 | 2009 | 2008 | 2007

Aрхива

2009 | 2008 | 2007

Пријава за учешће