ИЗЛОЖБА - ПОЗОРИШТАНЦЕ „ПУЖ“ НА ЗВЕЗДАРИШТУ

 
 

Ове године у оквиру фестивала „Позориште Звездариште“, посебно место заузима изложба Музеја позоришне уметности Србије, посвећена вишедеценијском раду Позориштанцета „Пуж“, једног од најпопуларнијих дечијих театара на нашим просторима.

   
Уз представе и позориште које су са много љубави и маште стварали Бранко Милићевић Коцкица и Слободанка Цаца Алексић, одрастале су генерације девојчица и дечака. Они који су се крајем седамдесетих и осамдесетих година ваљали од смеха гледајући „Бранков урнебес“ и „Џиновску торту“ Путујућег позориштанцета „Пуж“, данас (као маме и тате) са својим малишанима редовно долазе у Божидара Аџије 21. И поново се смеју, и начисто подетиње, и заједно са својом децом маштају и расту.

Бранко и Цаца су успели да створе право позориште, где деца и њихови родитељи долазе да виде лепу представу, са добром сценографијом, чудесним костимима, одличном музиком и још бољом глумом.

 

Створили су театар који је саздан по мери деце, према њиховим жељама и интересовањима, задовољавајући њихову радозналост и потребу за игром. Од представа са једним глумцем, које Милићевић назива „моногаламама“ до представа са десет и више извођача, све је у њима подређено његовој висости - малом гледаоцу. У њима нема суровости, негативни ликови се на крају увек покају, доживљавајући тако унутрашњи преображај и постају добри, и увек постоји једна васпитна нота, јер без тога, Позориштанце „Пуж“ би изгубило своју основну намену.


 

Изложба је покушај да се, путем фотографије, али и понеким костимом, укаже на развојни пут, дуг преко тридесет година, једног од најомиљенијих дечјих позоришта у Београду, али и шире. На Звездаришту је, пре свега, ради деце која ће имати прилику да виде сцене и костиме из неких давних и неких актуелних представа, али и ради мама и тата које ће подсетити на сопствено детињство и бројних професионалаца, позоришних стваралаца, теоретичара, студената, новинара...


 

Аутор изложбе: Мирјана Одавић
Узраст: за све узрасте
Трајање: од почетка до краја фестивала (15 - 22. април)


 

* Изложба посвећена „Пужу“ биће отворена током трајања Звездаришта, а прва фестивалска представа, „Тајна једне лутке“, такође стиже из „Пужа“

Дирекција фестивала

Градска општина Звездара,
Бул. краља Александра 77

Резервације и продаја улазница

Семинари / Радионице

Изложба
Позориштанце „ПУЖ“

Наградни конкурс

Пријатељи фестивала

Награде

2010 | 2009 | 2008 | 2007

Жири 8. Звездаришта

Галерија

2010 | 2009 | 2008 | 2007

Aрхива

2009 | 2008 | 2007

Пријава за учешће