Реч селектора

Селектор фестивала - Жељко Хубач, драмски писацВелико интересовање које су театри показали за овогодишњи Фестивал бројним пријавама, јасно нам говори да је Позориште Звездариште, након година континуираног успона, успело да успостави истински дијалог са позориштницима који Фестивал, евидентно је, сматрају незаобилазним изазовом и простором за својеврсну потврду сопствених креативних потенцијала.

Да укратко елаборирам, Позориште Звездариште је, не само селекцијом већ и промишљеним избором жирија, пратећим програмима и студиозно организованим трибинама, трудећи се да препозна сваки искорак на плану форме, успело да валоризује интеракцију домаћих и европских театара за децу, било да је у питању мејнстрим или пак оф сцена, али не желећи да било шта од тога фаворизује, већ да пружи простор за квалитетну компетицију свему што означавамо (с правом или не) као ново. То је, чини нам се, створило атмосферу која театрима очигледно прија, а на основу увида у репертоаре овдашњих позоришта за децу, види се да су се уметничке управе потрудиле да разумеју одређене вибрације које је Фестивал покушао да, сасвим непретенциозно, емитује.

Оно што је ове године посебно обрадовало селектора, а наравно и организатора, јесте велики број пријава театара из региона, са тзв. еx YУ простора, што је значајна развојна шанса овог чеда звездарске Општине, шанса коју, мишљења смо, треба искористити, наравно уз јасно додатно профилисање концепта Фестивала, што је озбиљан задатак за Уметнички савет.

Елем, пријаве за овогодишњи Фестивал послали су театри из Београда, Зрењанина, Ниша, Суботице, Новог Сада, Земуна, Сомбора, Панчева, Крушевца, Алексинца, Љубљане, Загреба, Славонског Брода, Зенице, Крања... Квалитет понуђених представа био је на завидном нивоу, можда понајбољи од почетка организације овог Фестивала. Радује све већи број ансамбл представа у многим српским театрима, што указује на то да се наставило са озбиљним улагањима у продукцију, без којих нема врхунских резултата. Потом радује ангажман већег броја квалитетних сарадника у свим сегментима који чине представу, врхунских професионалаца, који као аутори не праве дистинкцију између онога што је театар за децу и театар за одрасле, а што уравнотежава по квалитету све сегменте театарског чина. Најзад, радује и то да све већи број младих талентованих глумаца налази своје место у театрима за децу, што у условима прилично затвореног глумачког тржишта, многима може пресудно да утиче на каријеру.

С друге стране, забринути смо због чињенице да медији и даље не приступају озбиљније овом живом уметничком свету, да позоришна критика у великој мери игнорише театре за децу, а да већина просветних радника не иде ни корак даље од тога да, неретко уз надокнаду, организовано доведе децу у театар, те да им ни на крај памети није да кроз разговоре, уз ангажман стручних лица, компетентно анализирају театарски чин. Но то су већ проблеми који превазилазе моћи једног Фестивала, али га ипак обавезују да о њима размишља.

Иначе, у званични програм овогодишњег Фестивала уврстили смо следеће представе:

 • ХРАБРИ КРОЈАЧ, аутор текста Кочиш Рози, редитељ Шрамо Габор, Луткарска сцена Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина

 • БИБЕРЧЕ, аутор текста Љубиша Ђокић, редитељ Живомир Јоковић, Позориште лутака Ниш

 • ПЕПЕЉУГА, аутор текста Александар Поповић, редитељ Радоје Чупић, Позориште младих Нови Сад

 • АЛАДИНОВА ЧАРОБНА ЛАМПА, аутор текста Александар Новаковић, редитељ Никола Завишић, Позориште лутака „Пинокио“

 • ДРУШТВО ИЗ ПАРКА, аутор текста и редитељ Душан Јовић, Културни центар „Лаза Костић“ Сомбор

 • ЗМАЈОВИНИ ПАНГАЛОЗИ, аутор текста Ивана Димић, редитељ Бобан Скерлић, Позориште „Бошко Буха“ Београд

 • БЛИЗАНКЕ, аутор текста и редитељ Оливер Фрљић, Дјечје казалиште Дубрава

 • ТОБИ, аутор текста Флоријан Зеденак, аутор адаптације и редитељ Драгослав Тодоровић, Пан театар, Београд

 • СТРАШНЕ ПРИЧЕ БРАЋЕ ГРИМ, аутори текста Тим Сапл и Керол Ен Дафи, редитељ Мик Гордон, Мало позориште „Душко Радовић“ Београд

 • БЕСНА ГЛИСТА, аутор текста Мила Машовић, редитељ Саша Латиновић, Позориштанце „Пуж“, Београд

 • ГРАШАК НА ЗРНУ КРАЉЕВНЕ, аутори текста Петра Радин и Аница Томић, редитељ Аница Томић, Творница лутака, Загреб

 • ЧАРОБЊАК ИЗ ОЗА, аутор текста и редитељ Миодраг Динуловић, Крушевачко позориште, Крушевац

 

Жељко Хубач, драмски писац
Почетна страна - Home Page Фестивал 2008