Пратећи програм

Овогодишњи, 6 . фестивал одвија се под слоганом СВУДА У СВЕТУ КАО КОД КУЋЕ, зато што желимо да подсетимо да је ова година у Савету Европе проглашена годином мултикултуралности. Искористићемо прилику да кроз представљање разних култура и земаља у пратећим програмима ове године нашој деци приближимо не само идеју о постојању разних култура далеких земаља као што су Кина и Максико, већ и да покажемо неке универзалне вредности које постоје у свакој култури. Свака култура, па чак и она која нема писмо има своје народне приче (бајке), своју поезију и митологију које чине њено наслеђе, баштину народа. Наша жеља је да се деца у свакој земљи и култури осећају као код куће - управо кроз универзалне истине које људска машта (у било којој култури) деци нуди.

Свесни смо и чињенице да многа деца данас у свету немају једнаке шансе да се у њему добро осећају, и да на свет гледају као на заједничку кућу, те и због тога сматрамо да је о овој теми веома важно данас говорити уз критички осврт на прошлост, садашњост и будућност ове земље, суседних земаља и свих других земаља. Такође, у оквиру пратећих програма на тему Мултикултуралност и позориште ораганизоваћемо и округли сто који ће водити Ивана Вујић редитељка и професорка Факултета драмских у Београду.   

Земље које ће учинити да се деца на Звездаришту и свуда у свету осћају као код куће су:
Кина, Мексико, Србија, Италија, Русија и Иран.

Користимо прилику да се захвалимо на сугестијама и доброј вољи свим домаћим и страним учесницима у пратећем програму који су допринели да слоган СВУДА У СВЕТУ КАО КОД КУЋЕ заживи на Звездаришту.

 

Кина

VISA Олимпијада маште – ликовна радионица на тему «Један свет један сан»

VISA Олимпијада маште – ликовна радионица на тему «Један свет један сан»Компанија VISA , партнер и званични платни систем Олимпијских игара у Пекингу 2008. године, и четрнаест банака из система банака чланица у Србији по први пут у нашој земљи реализују пројекат VISA Олимпијада маште, међународно ликовно такмичење за младе.

П рилику да учествују у ликовном такмичењу имају д еца узраста од десет до четрнаест година. Цртежи треба да буду засновани на теми једнакости у свету: Прикажите како Олимпијске игре спајају различите културе и тако обухватите мото игара у Пекингу – Један свет, један сан!" Новина овогодишње Олимпијаде маште је да ће деца бити у могућности да шаљу цртеже и у електронској форми, рађене на компјутеру.

“Млади уметник” који победи у Србији биће једно од тридесеторо деце из осамнаест земаља учесница , које ће посетити Пекинг у време Олимпијских игара. Пројекат у Србији подржало је Министарство омладине и спорта и Министарство просвете, као и Амабасада Кине и невладина организација Пријатељи деце Србије.

Конкурс VISA Олимпијаде маште траје до 15. априла а на 6. Звездаришту ће бити одржана завршна уметничка радионица. Дођите да заједно цртамо и промовишемо дух и поруке Олимпијских игара који су заједнички свим нацијама и културама!


Мексико

Амбасада Мексика представља

Традиционалну мексичку дечју игру – «Пињату»
и
«Пасторелу са маскама» у извођењу драмског студија «Знакови».

Амбасада МексикаТачно порекло пастореле и пињате потиче из периода непосредне окупације Мексика од стране Шпанаца. Колонисти из Шпаније су је пренели у нови шпански Мексико у 16. веку, славећи је приватно у својим кућама. Самостани и манастири су се укоренили у Мексику на веома јединствен и необичан начин.

Чак и данас, ни један други религиозни фестивал, укључујући и Свету Тројицчу, Тело Христово и Свету недељу се не слави са истим интензитетом и ентузијазмом као Пасторела, Посада и Пињата.

Пасторела представља крај путовања Јосипа и Марије, те се слави свуда као јавни догађај на плажама, атријумима, улицама, позориштима и плесним дворанама. Пастореле су праћене и другим божићним облицима славља.

Поред традиционалне божићне гозбе и размене дарова, долази пост-колумбијски ритуал, колонијална пасторела која укључује заједничко ломљење пињате – глинени крчаг покривен светлим папиром у коме се налазе ораси, слаткиши, воће, итд.

Симболично, сјајно обојен крчаг представља ђавола, или злог духа који привлачи људску природу; поклони изнутра су непозната задовољства која изазивају привлачност; Особа са повезом на очима штапом мора сломити обешени крчаг, зато што она представља веру (у добро), која треба да буде слепа и која је одговорна за уништење злог духа.

Пасторела и Пињата имају религијско значење и на дати начин су друштвеног карактера, тј. нарочитог свечарског расположења.


Србија

Креативни центар «Цеком», Зрењанин : «Живот пчела»

Драмски студио «Знакови», Београд: «Једна реч пет слова»

 

Креативни центар „ ЦЕКОМ “ и Културни центар Зрењанина

Сју Монк Кид - ТАЈНИ ЖИВОТ ПЧЕЛА

Драматизација : Роберт Такарич
Рад са групом и режија : Смиљана Туцаков
Текстови сонгова : Радивој Шајтинац
Костими исценографија : Ивана Мирков Влачић
Ауторска музика : Миша Грујић
Кореограф : Сања Чапеља
Дизајн светла : Ивана Маринковић
Реализатор тона : Иван Палинкаш
Видео бим-припрема : Душан Удицки
Сју Монк Кид - ТАЈНИ ЖИВОТ ПЧЕЛА

Роман америчке ауторке Сју Монк Кид ТАЈНИ ЖИВОТ ПЧЕЛА, послужио нам је као идејни предложак да испричамо нашу причу на сцени, у форми мјузикла. Основна тема којом се бавимо је недостатак љубави изме ђ у кћери и мајке, коју је девојчица рано и згубила. У трагању за неким кога нема, она открива шта заправо значи породица.

У том трагању јасно се може препознати како се осећају деца без једног или оба родитеља, отварамо проблем злостављања деце али врло потенцирамо живот у многонационалним срединама, као што је наша. Желели смо да покажемо и наш однос према народима који живе у државама у нашем окружењу. По жељи самих актера у представи, одредили смо да то буде дечак из Хрватске.

Веома важан сегмент чини музика. Определили смо се за црначку-духовну музику, соул, пре свега, јер је то музика душе а, нажалост, млади је веома ретко слушају и познају.

Показаћемо да је једино решење за све проблеме који нас дотакну ЉУБАВ, коју можемо наћи на необичним и чудесним местима, али морамо трагати, препознавати ствари на прави начин и љубав пронаћи тамо где смо је најмање очекивали! А пчеле су ту да нам помогну. Како? Па, УВЕК СЕ НЕШТО ЗБИЛО КАО СУНЦЕ И ПЛАВЕТНИЛО А ИСКУШЕЊА СУ ПОЛЕН У ВЕЛИКОМ И ТАЈНОМ ЦВЕТУ ЖИВОТА!

УЂИ У ПРИЧУ, УЂИ У КОШНИЦУ ЈЕР МЕД НИЈЕ СЛАСТ – МЕД ЈЕ СТРАСТ!

 

Драмски студио «Знакови», Београд

ЈЕДНА РЕЧ, ПЕТ СЛОВА...

Текст: деца глумци, Александра Ђорђевић и
Јасмин Цвишић (по причи Јасмина Цвишића)
Режија: Јасмин Цвишић
Асистент: Милош Вуловић
Сценограф: Александра Здравковић
Костимограф: Срђан Јанковић
Композитор оригиналне музике: Андрија Петровић
Избор остале музике: Јасмин Цвишић
Педагог: Зоран Тошић
Драмски студио «Знакови» - ЈЕДНА РЕЧ, ПЕТ СЛОВА...

Глумци:

Сара Миловановић, Дарија Брандалик, Ивана Тењовић, Милица Синадиновић, Дуња Пилишкић,
Леа Момчиловић, Андријана Ничић, Маша Божић, Тамара Радовановић, Никола Ивезић,
Наум Ђорђевић, Никола Репија, Никола Лалић, Вукашин Ранђеловић

Драмски студио „Знакови“ у оквиру основне школе „Иво Андрић“ постоји већ 12 година. Основао га је , тада учитељ , Зоран Тошић. Кроз Студио је за све ове године прошло неколико стотина деце вођених креативним тимом који чине редитељи, педагози, глумци, драматурзи, костимографи, сценографи, кореографи, музичари... Негује се дечија игра и креативност кроз принцип креативних позоришних радионица. Развијамо основе глуме, комуникацију између деце, свест о сопственим потенцијалима и свету око њих кроз рад на представама. Године 2007. реализоване су две представе. „Лаку ноћ, децо“ и „Мали Принц и Ружа“.   И овогодишња продукција “Једна реч, пет слова…” бави се проблемом одраслих који губе моћ препознавања и правилног схватања невиног дечјег света, у најделикатнијем периоду, периоду пубертета. Сукоб детета са светом и сукоб света са дететом уводи нас у свет одраслих када се чини да је тако лако изгубити појам о себи, о посебности, о једноставним стварима које су и даље највећи покретачи људског бивствовања. Специфичну драматургију представе прати низ паралелних прича укрштених у перу једне младе списатељице. Захвалност свима који још увек верују у наду, веру, љубав и слободу. Децу.

 

Италија

Италијански институт за културу представља

GIOCHIAMO IN ITALIANO ! (Играјмо се на италијанском) је осмишљен као кратак курс италијанског језика намењен деци узраста 7-10 година. Током трајања овог курса деца ће се сусрести са најосновнијим појмовима и речима из италијанског језика, а ми ћемо се трудити да им кроз дружење и игру приближимо језик и културу ове нама блиске и лепе земље.

Драмски студио «Знакови» - ЈЕДНА РЕЧ, ПЕТ СЛОВА...

 

Русија

БОЗОМИX д . о . о . Београд и Руски дом у Београду представљају

Балетска школа «Пируета» представља

Балет «Бајка о цару Салтану»Балет «Бајка о цару Салтану»

Балетска школа П ируета ради од 2000. год. Развија код деце музикалност, ритам и осећај за игру. Уз основно балетско образовање, глуму и плес, ова уметничка школа неколико пута годишње приказује своје балетске представе у земљи и иностранству. Неке од најуспелијих су: П ипи дуга чарапа, П инокио, Б ајка о цару С алтану и друге. Ш колу води уметнички кореограф из Русије Ирина Бакоч.

 

Цртани филм - СМЕШАРИКИ

«СМЕШАРИКИ» је лагана, дечија хумористичка анимирана серија настала у Студију Компјутерске Анимације '' ПЕТЕРБУРГ '' из Санкт Петербурга.

Више од 150 стручњака различитих профила је, ослањајући се на препознатљиву традицију совјетских цртаних филмова, уз помоћ савремене технологије створило ову серију.

За прототип ликова су узете најпопуларније животиње Русије и Европе, а сваком лику је приписана сопствена неуобичајена особина. Основ цртежа су круг и јаке пастелне боје. Свака епизода је заокружена целина, јединствена, занимљива, препознатљива прича, обојена добротом својих јунака и представља један дан из њиховог живота.

Епизоде се жанровски разликују, свака траје 6,5 минута и до сада је снимљено 115 од планираних 208.

Главни јунаци су Зечић, његов најбољи друг Јежић, општа љубимица Њушкица, технички геније Пингвић, уважени Гаврић, поборник здравог живота Совица, меланхолични песник Овнић, добри баштован Медић и расејани научник Јеленић.

Цртани филм - СМЕШАРИКИСвако од њих има своја интересовања и навике, врлине и мане. Они уче и себе и децу: стрпљењу, љубави према ближњем, љубави према раду, великодушности, искрености, поверењу, толеранцији, верности...

Наша публика је имала прилике да премијерно види првих 59 епизода, синхронизованих на српски језик, током претходног лета на ИИ програму РТС. Ишчекујемо прву репризу.

У припреми је нових 40 епизода.

 

Иран

Ирански културни центар представља  

ДОБРЕ ПРИЧЕ ЗА ДОБРУ ДЕЦУ

Ирански културни центарКултурни центар Ирана  отворен је 1990. Његове активности крећу се у неколико основних праваца: организовање курсева персијског језика и научних и књижевних скупова, активно учешће на разним манифестацијама - сајмовима књига и филмским фестивалима, издавачка делатност. Часопис "Нур", тромесечник за културу и исламске теме, у континуитету излази од 1991. године.

Културни центар Ирана на разне начине подржава и помаже студенте који су за тему подстдипломских студија одабрали одреднице као што су иранска култура и цивилизација, персијски језик и књижевност или друге сродне области. Центар располаже богатим и разноврсним аудио, видео и ЦД материјалом и библиотеком у чијем фонду се налази неколико хиљада наслова из различитих области.

Иранска цивилизација припада реду оних цивилизација које су током вишемиленијумског трајања изнедриле једну од најзначајнијих култура на свету. Захваљујући богатом наслеђу у свим доменима људског стваралаштва - уметности, фолклору, језику, религији и филозофији - иранска култура је стекла светску афирмацију. Културни центар И. Р. Ирана у Београду настоји да представи персијску културну баштину и створи основе за научно-културну сарадњу и јачање културних спона између Србије и Ирана.

На 6. Звездаришту Ирански културни центар представиће књигу «Добре приче за добру децу», ново издање иранских народних бајки, уз видео презентацију луткарске представе «Ћелави херој», иранског луткарског позоришта «Јабуково дрво».

У оквиру пратећих програма на платоу испред Општине Звездара Hobby art ће са децом на Звездаришту свакога дана осликавати кућице од картона. На вама ће бити да откријете из којих земаља потичу и да их обојите својом маштом.

 

Hobby & Art

У оквиру пратећих програма на платоу испред Општине Звездара Hobby art ће са децом на Звездаришту свакога дана осликавати кућице од картона. На вама ће бити да откријете из којих земаља потичу и да их обојите својом маштом.

Продајем једну капу
За неизгужвану мапу!
Капа је пуна шарених боја
И одличног је кроја!
Власник те капе нека је чува
Нарочито на глави,
Јер се капа на ветру плави
Иако је шарених боја
И одличног кроја!
Ја ћу чувати мапу
Као и Ви капу!

Драмски студио «Знакови» - ЈЕДНА РЕЧ, ПЕТ СЛОВА...

Дођите на креативне радионице Hobby & Art !

 

Почетна страна - Home Page Фестивал 2008