Награде

Бесна глиста
Бесна глиста
 
Близанке
Близанке
 
Змај Јовини Пангалози
Змај Јовини Пангалози
 

6. ДЕЧЈИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ

ОДЛУКA СТРУЧНОГ ЖИРИЈА 6. ДЕЧЈЕГ ПОЗОРИШНОГ ФЕСТИВАЛА «ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ»

Стручни жири у саставу:

Бранка Пујић, глумица

Душан Спасојевић, драмски писац

Стеван Бодрожа, редитељ

на завршној седници, одржаној 16 . априла 2008. године,
донео је следеће одлуке:

 

Да се GRAND PRIX фестивала додели представи БЕСНА ГЛИСТА Позориштанца Пуж из Београда

Да се Награда за најбољу режију додели ОЛИВЕРУ ФРЉИЋУ за режију представе БЛИЗАНКЕ Дјечјег казалишта Дубрава, Хрватска

Да се Награда за текст додели МИЛА МАШОВИЋ за текст представе БЕСНА ГЛИСТА Позориштанца Пуж из Београда

Да се Награда за глумца фестивала равноправно додели

БРАНИСЛАВУ ЛЕЧИЋУ за улогу Учитеља Рајице у представи ЗМАЈОВИНИ ПАНГАЛОЗИ Позоришта Бошко Буха из Београда

и

МАРИУ КОВАЧУ за улогу Грашка у представи ГРАШАК НА ЗРНУ КРАЉЕВНЕ позоришта Творница лутака из Загреба

Да се Награда за глумицу фестивала равноправно додели

ПЕТРИ РАДИН за улоге Краљевне и Кувара у представи ГРАШАК НА ЗРНУ КРАЉЕВНЕ позоришта Творница лутака из Загреба

и

МИЛЕНИ ВАСИЋ-РАЖНАТОВИЋ за улогу Јелене у представи БЕСНА ГЛИСТА Позориштанца Пуж из Београда

Да се Награда за сценографију додели МАТИЈИ ШАНТИЋУ и МАРИУ МИШКОВИЋУ за сценографију представе ГРАШАК НА ЗРНУ КРАЉЕВНЕ позоришта Творница лутака из Загреба

Да се Награда за дизајн додели ЈУДИТ БОДОР за дизајн целокупне представе ХРАБРИ КРОЈАЧ Луткарске сцене Народног позоришта "Тоша Јовановић" Зрењанин.

Да се Награда за анимацију лутаке додели АНСАМБЛУ ПАН ТЕАТРА за анимацију лутака у представи ТОБИ позоришта Пан театар из Београда.

 

 

ОДЛУКА ДEЧJEГ ЖИРИЈА 6. ДЕЧЈЕГ ПОЗОРИШНОГ ФЕСТИВАЛА
«ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ»

Дечји жири у саставу:

Ања Весић, председница жирија

Матеја Јовановић и

Лана Раднић

на седници, одржаној 16. априла 2008. године, донео је одлуку:

 

1. награда – представа ЗМАЈОВИНИ ПАНГАЛОЗИ Позоришта Бошко Буха из Београда

2. награда – представа БЕСНА ГЛИСТА Позориштанца Пуж из Београда

3. награда – равноправно деле представе

ГРАШАК НА ЗРНУ КРАЉЕВНЕ позоришта Творница лутака из Загреба, Хрватска

и

ДРУШТВО ИЗ ПАРКА Културног центра Лаза Костић из Сомбора

 

 

НАГРАДА ПУБЛИКЕ 6. ДЕЧЈЕГ ПОЗОРИШНОГ ФЕСТИВАЛА
«ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ»

 

Представа БЛИЗАНКЕ Дјечјег казалишта Дубрава, Хрватска - у режији Оливера Фрљића

 

У Београду, 16.4.2008.г.

 

 
НАГРАДЕ 6. ДЕЧЈЕГ ФЕСТИВАЛА ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ

Стручни жири у саставу:

Бранка Пујић, глумица, Душан Спасојевић, драмски писац и Стеван Бодрожа, редитељ

Једногласно додељују следеће награде:

 

 

Награду за сценографију, жири додељује МАТИЈИ ШАНТИЋУ И МАРИУ МИШКОВИЋУ за сценографију представе ГРАШАК НА ЗРНУ КРАЉЕВНЕ позоришта ТВОРНИЦА ЛУТАКА ИЗ ЗАГРЕБА.

Разиграност и мултифункционалност сценографије представе ГРАШАК НА ЗРНУ КРАЉЕВНЕ одраз су маште и посвећености уметника који су је стварали, али и дубоког разумевања свих специфичности театра за децу. Тандем Шантић- Мишковић ствара сценографију која концептуално и жанровски, практично решава представу омогућујући јој да се хетерогеност њених изражајних средстава повеже у јасну и целовиту причу.

 

Награду за дизајн додели ЈУДИТ БОДОР за дизајн целокупне представе ХРАБРИ КРОЈАЧ Луткарске сцене Народног позоришта ТОША ЈОВАНОВИЋ ЗРЕЊАНИН.

Представа ХРАБРИ КРОЈАЧ одликује се неуобичајено суптилним и промишљеним третманом свих елемената визуелног идентитета представе. Наизглед уобичајени сценски објекти, много пута виђени у различитим представама, у међусобној интеракцији, а посебно у спрези са глумачком игром, постају аутентични материјал од ког се стварају снови.

 

Награда за анимацију лутака жири додељује a нсамблу Пан театра

У представи ТОБИ, глумачки ансамбл ПАН-А, иновативно је укрстио елементе глуме, сценског покрета и луткарства, и тако створио позоришну форму која је ефектно и маштовито дочарала дирљиву причу о потрази псића Тобија за сопственим идентитетом.

 

Награда за глумицу фестивала жири додељује Петри Радин и Милени Ражнатовић-Васић

Петра Радин је својим шармом, разиграношћу и високостилизованом игром створила упечатљиву глумачку креацију која плени енергијом и богатством изражајних средстава, остварујући снажан и незабораван контакт са публиком.

Милена Ражнатовић-Васић је успела потенцијално типизираном и уопштеном лику девојчице да удахне аутентичност и дирљивост унутарње борбе једног детета са свим искушењима одрастања, стварајући лик чије нас се мисли и осећања, као публике, дубоко тичу.

 

Награда за глумца фестивала жири додељује Мариjу Ковачу и Браниславу Лечићу

Марио Ковач на сцени остварује праву хистрионску бравуру суверено владајући како својим гласом и повишеном мимиком, тако и телом, стварајући утисак тоталног глумца који у апсолутној концентрацији, сваког тренутка, испуњава сцену емоцијом и идејом коју жели да пласира.

Бранислав Лечић сериозно, са потпуном вером и посвећеношћу дочарава лик који обитава у колективно несвесном генерација ученика-строгог и кастративног учитеља од ког сви стрепе. Он, при том, успева таквом лику да дода и скривене, неочекиване тонове и тако ствара комплексан карактер који нам појашњава оно чега, као ученици, никада нисмо у довољној мери свесни-да и најстрожији ауторитети имају своју људску страну, и да су строгост и агресија најчешће одраз збуњености и немоћи.

 

Награда за текст жири додељује Мили Машовић

Мила Машовић успева оно што драмским писцима при стварању текста за децу тешко полази за руком да без ослањања на неку већ постојећу причу или бајку, и њен проверени симболички и дидактички потенцијал, створи у потпуности ауторску и аутентичну причу која врло духовито, разиграно али и дубоко проблематизује психолошки и социолошки процес одрастања, преносећи при том оптимистичну поруку како крај играња са играчкама нипошто не значи и крај човековог «унутрашњег детета».

 

Награда за режију жири додељује Оливеру Фрљићу

Сви елементи представе «Близанке» почев од сценографије, костима, музике, а закључно са глумом, која је у томе и најкарактеристичнија, осмишљени и надахнути су снажним редитељским концептом Оливера Фрљића, који кроз високо артифицијелну и модерну форму ипак врло дирљиво, емотивно и упечатљиво прича причу о поновном окупљању једне породице.

 

Grand prix фестивала жири додељује представи Бесна глиста, позоришта Пуж

«Бесна глиста» је представа у којој сваки елемент који је сачињава понаособ оставарује висок уметнички домет, те се тако ефектна и духовита глума, маштовит и оригиналан текст, и разиграна и вишезначна визуелност представе спајају у сценско оставарење које са духом, радошћу и потпуном уверљивошћу дочарава причу о одрастању једне девојчице. У остварењу Позоришта Пуж очитава се вишеслојност дугогодишњег искуства у раду са децом, познавање сценских симбола који најделотворније покрећу дечју машту и емоције, што се и очитава у изванредном пријему ове представе,у апсолутном позоришном чину који се између актера представе и публике успоставио.
 

Почетна страна - Home Page Фестивал 2008